תנשמו, ובואו נעשה סדר בכל השאלות שתצטרכו לתת עליהם תשובות יחד במהלך חופשת הפסח הקרובה. השנה נוספו לויכוחים הקבועים סביב חופשת הפסח וליל הסדר עוד כמה שאלות חדשות עם פוטנציאל רתיחה לא פעוט. אך עם מעט תשומת לב והכנה מראש, תגיעו מוכנים יחד ותצליחו ממש להנות מהחופשה הקרובה.
הויכוח הקבוע-
אצל מי עושים את הסדר- אצל ההורים שלי או שלך?
אם אין לכם סדר קבוע מראש אצל מי עושים את החג, אז בהחלט הגיע הזמן לא להשאיר את השאלה הזו תלויה באוויר בכל שנה, אלא להחליט על נוסחה שמתאימה לכם. דוגמאות לנוסחאות מקובלות: ראש השנה אצל ההורים שלה\ פסח- אצלו. שנה מארחים אצלכם בבית\ שנה לאחר מכן מתארחים אצל המשפחה. וכדומה.
בעיקר חשוב שתנסו להגיע לנוסחה שמתאימה לכם גם לעתיד, כי החגים יגיעו שוב- זה בטוח. בנוסף חשוב תמיד להשאיר מקום לגמישות והתחשבות במידה ויש בקשה לשינוי מכיוון זה או אחר.
כך או כך השתדלו להגיע לערב החג במצב רוח טוב ואווירה חיובית, זה משפיע על הילדים שלכם, עליכם, ועל כל האווירה מסביב. אז גם אם היו ויכוחים או אי הסכמות, עשו מאמץ להגיע להשאיר אותם בצד ערב החג, ולנצל את החג כדי לחזק את הקשרים עם המשפחה המורחבת, ולהשאיר חותם חיובי.
זכרו- המשפחה שלו\שלה חשובים! עשו מאמץ להתאים עצמכם לתרבות, למנהגים, ולצרכים של ההורים והאחים. אתם לא נדרשים לכך בכל ימות השנה, אלא בעיקר בימים מיוחדים. מגיע להם- הם בכל זאת ההורים של בן\ת הזוג שלכם, והסבא וסבתא של הילדים שלכם.
הויכוח הבטוח-
מי קם בבוקר לטפל בילדים כששניכם בחופש?
אחד הויכוחים שמביאים לא מעט זוגות לטיפול זוגי ממש בצאת החג…
כל אחד מההורים מאוד שמח להמשיך לישון עוד קצת, ושלא אתם תקומו להעסיק, לטפל, ולהכין אוכל לקטנים בבית, בשעה שהיא עבורכם – ממש לפנות בוקר כשאתם בחופש…
כל אחד מכם עשוי להיות בטוח שמגיע דווקא לו יותר זמן שינה בבוקר, או יותר זמן לבלות עם חברים בערב, כל אחד מסיבותיו. אם בגלל שאתה עובד קשה וקם מוקדם כל בוקר ורוצה לנצל את החופש כדי לקום מאוחר סוף סוף, או אם בגלל שאת כל בוקר מארגנת את הילדים ועכשיו כשהוא בחופש אז תורו לעשות זאת במקומך.
ההיגיון של כל אחד מכם ברור…
אבל אם לא תדברו ותגיעו לפשרה- זה עשוי להוביל לפיצוץ… וחבל!
אז אם אתם חוששים מהסיטואציה הזו, וכבר "מריחים" שזה בדיוק מה הולך להגיע, שבו לדבר, תפתחו את הסוגיה ואת הקושי, ונסו להגיע להסכמה משותפת. אולי יום יום, אולי אחד בוקר והאחר ערב.
זכרו- לשניכם מגיע להנות מהחופש, כמו שלשניכם יש מחויבות לענייני הבית!
וטיפ ענק לשיחה כזו- בלי להאשים, בלי לבקר, ועם הרבה הבנה לצרכים של בן\ת הזוג, אלו יעזרו לכם לקדם הקשבה ושיתוף פעולה
הויכוח הלאומי-
טסים לחופשה בחו"ל או נשארים בארץ?
אם בעבר השאלה הזו היתה בעיקר פיננסית, הרי שכיום היא טומנת בחובה אתגר חדש. חששות מפני הלא נודע- האם השמיים יסגרו פתאום? האם בטוח כרגע לשהות החו"ל?
גם במקרה הזה כדאי לדבר על הדברים מראש, להציג את החשיבה והרעיונות של כל אחד מכם לתכנון בחופשת הפסח, לשתף בחששות או בהתלבטויות לגבי נסיעה לחו"ל, ומנגד להתחשב מאוד בחרדות מכל סוג שהוא.
אנחנו בתקופה מתוחה, וחוסר הוודאות זוחל אל כל אחד מכם אחרת לגמרי. זה בהחלט הזמן להתחשב בחששות של בן\ת הזוג, ולהימנע מתוכניות שעשויות ליצור מתח מיותר. לכו על מה שבטוח יותר עבורכם כזוג, כמשפחה. צמצמו תוכניות שיש להם פוטנציאל להפוך לבילוי רווי חרדות ופחדים.
זכרו- המטרה היא להנות ביחד כמשפחה, ואם תתכננו נכון, זה יכל להיות מהנה גם בפארק ליד הבית, אם כולם רגועים ומרוצים…
הויכוח הפיננסי-
כמה כסף נבזבז על חופשה בפסח?
אחד הנושאים שמעסיקים זוגות הכי הרבה כל השנה- הוא הנושא הכלכלי. ובחגים יש יותר הוצאות והאתגר הזה עשוי להוביל לפיצוץ של ממש, אז כדאי גם כאן להגיע מוכנים.
אם אתם יודעים שאתם במצב כלכלי רגיש, ושאחד מכם, בדרך כלל זה שאחראי על התקשורת מול הבנק ויודע מה קורה בחשבון, כבר מדבר תקופה ארוכה על קושי להיות מאוזנים, אז חשוב שתהיו שותפים ותפעלו להקטין הוצאות במהלך החג, ולא להתפזר יתר על המידה.
יותר חשוב שתסיימו את החג עם חיוך מול הבנק, מאשר עם מינוס משוגע שיכניס אתכם לפלונטר לעוד חודשים קדימה. תפתחו את העיניים ותבררו- יש הרבה מאוד אופציות בילוי מעניינות וכיפיות לכם ולילדים שלא יקרעו לכם את הכיס, חלקן אפילו חינמיות ממש!
אז שבו לפני החג, עשו תוכנית כלכלית, תבינו מה המצב ומה האפשרויות שלכם, וכמה אתם רוצים להוציא במהלך החג על בילויים. והתאימו את התוכנית לתקציב, ולא להיפך! בכל תקציב אפשר להנות בחג, כי הנאה היא גם מדברים פשוטים. המינוס בבנק והויכוח הכספי, לעומת זאת, יכל להרוס גם את החופשה הכי מושקעת בחו"ל- וזה חבל…
הויכוח הנסתר-
איך תשארי רגועה כל החופשה כשהוא במילואים?
השנה נכנס שחקן חדש למגרש הלוהט של הזוגיות ערב פסח- המילואים. לאור ההתפתחויות האחרונות רבים מהגברים ימצאו את עצמם ערב החג בבסיס, מה שמשאיר אמא עם כמה ילדים להתמודד עם חופשה לא קצרה, ללא עזרת אב. איך מתמודדים?
הסוד להצלחת האירוע טמון בחשיבה חיובית- אם לוקחים את זה נכון, אז הנה לך אמא, הזדמנות לחופשה שבה את לוקחת לבד את ההחלטות, איפה עושים את החג, היכן מטיילים, ועוד.
את לא צריכה להתפשר, או להתחשב. את לוקחת לבד את ההחלטה, וזה הרבה פעמים יותר קל מאשר להסתנכרן כזוג. אחד האתגרים הגדולים ביותר למשפחה בחופשה, הוא להצליח להחליט יחד כזוג מה עושים, לאן נוסעים, אצל מי מבקרים, ואפילו מה אוכלים.
שנית, כשהוא במילואים בחג, את יכולה לגייס הרבה מאוד אפתיה מכל הסביבה, ובטח זו המשפחתית, ולגייס הרבה עזרת סבא סבתא, דודים ודודות.
בקיצור, בחשיבה נכונה וניצול נכון של המצב, את יכולה לצאת עם חיוך גדול והרבה מאוד הנאה מהחג הזה, גם כאשר הוא במילואים.
לסיכום, רגע לפני החג אני ממליצה להצטייד בשיחה טובה, תיאום ציפיות ותכנון משותף, כמו גם בהקשבה והתפשרות, וכמובן עם אהבה, שמחה בלב, וחיוך על הפנים.
עם ישראל חי,
ביחד ננצח
מיכל בלאושטיין
פסיכותרפיסטית זוגית בכל הארץ ובחו"ל, פרונטלי ואון ליין